بخش خدمات مشاوره شرکت فرآیند و نوآوری مواد، در طی دو دهه اخیر به واسطه چهار مسیر برای بخش معادن و صنایع معدنی
کشورارزشآفرینی کرده است :
نخست؛ مطالعات امکانسنجی حرفهای
دوم؛ انتقال فناوری
سوم؛ آموزش بینالمللی
چهارم؛ آینده نگری و هوشمندی فناوری
مطالعات امکان سنجی حرفه ای :
محور مسیر نخست؛ بر «سناریونگاری، فرصتسنجی و انجام مطالعات امکانسنجی» برای سرمایهگذاران و شرکتهای متوسط و کوچکمقیاس متمرکز بوده است و شرکت فرآیند نوآوری مواد، مجوز کانون مشاوران اعتباری و سرمایه گذاری بانکی برای تدوین این مستندات را داشته است. در سالهای نخست ارائه این خدمت، تمرکز بر صنعت آهن و فولاد بوده، لیکن به سبب انباشت تجارب و وثوق صنعت به شرکت میپک، در سالهای اخیر طیف خدمات شرکت به بخشهای مختلف معدنکاری و صنایع معدنی گسترش یافت.
اغلب مستندات تهیهشده در شرکت میپک برای متقاضیان، منجر به مسیرهای جدید توسعه و خلق کسبوکار برای آنها شده و در واقع عملیاتی شده است. علاوهبراین این خدمت در سالهای جدید، معطوف به حوزههای نوین و جذاب از لحاظ فناورانه شده است و فرصت توسعه کسبوکار برای شرکتهای دانشبنیان در سه حوزه «مقایسگیری»، «بینالمللیشدن» و «جذب سرمایه» فراهم شده است.
لذا مطالعات امکانسنجی شرکت در سالهای اخیر، اغلب معطوف به حوزههای نوین و دانشبنیان بوده است.
انتقال فناوری:
شرکت فرآیند و نوآوری مواد، در انتهای دهه هشتاد شمسی و ابتدای دهه نود، با مذاکره با شرکتهای فناور بینالمللی، موفق به اخذ نمایندگی و تسهیل فرآیند انتقال فناوری به داخل کشور شده است. به طور خاص، شرکت میپک با جلب موافقت شرکتهای فناور چینی، تاکنون بیش از 3 تجربه موفق انتقال فناوری به داخل کشور داشته است.
همچنین فرآیند صادرات دانش فنی به خارج از کشور نیز با دو مقصد صادراتی، توسط شرکت میپک صورت پذیرفته است. در حال حاضر، مسیر انتقال فناوری در شرکت میپک متمرکز بر حوزههای «صنایع پیشرفته پاییندستی صنایع معدنی و فناوریهای نو فرآیندی»، «بازیابی فلزات ارزشمند از منابع ثانویه» شده است.
آموزش بینالمللی:
با توجه به سابقه دانشگاهی، آموزشی و پژوهشی بنیانگذاران شرکت فرآیند و نوآوری مواد و محوریت علم و فناوری در خدمات این شرکت، در حوزه آموزش نیز، خدمات مشاورهای و عملیاتی داشته است. به ویژه در مراحل مختلف تعریف و اجرای دورههای آموزش بین الملل کوتاه مدت و بلندمدت برای مدیران صنعت با مشارکت دانشگاههای بزرگ کشور، این شرکت پیشگام بوده است.
بهطورخاص یکی از خدمات حرفهای میپک، بینالمللیسازی آموزش برای موسسات آموزشی و پژوهشی و همزمان تعریف دورههای نوین برای توانافزایی مدیران نسل آتی، بوده است.
آیندهپژوهی و هوشمندی فناوری:
شرکت فرآیند و نوآوری مواد، در ابتدای دهه 1390 شمسی مسیر جدیدی برای مطالعات آیندهپژوهی و رصد فناوری در بخش معادن و فلزات ایجاد نمود. هسته مطالعاتی-اجرایی مذکور، مجموعهای از پژوهشها و مطالعات کارشناسی را در سطح صنعت منتشر نمود و سپس برای شکلدهی به اولین مرکز هوشمندی فناوری ایران اقدام نمود.
این هسته طی مذاکره با دانشگاه صنعتی شریف و سازمان ایمیدرو، موفق شد تا مرکز هوشمندی و رصدخانه فناوری و نوآوری صنایع معدنی را در محل دانشکده مهندسی و علم مواد ودانشگاه صنعتی شریف با حمایت سازمان ایمیدرو در سال 1396 راهاندازی نماید. از سال مذکور تا کنون، مرکز هوشمندی موفق شده است تا بیش از 15 پروژه آیندهنگر با سازمان ایمیدرو و پنج مجموعه خصوصی و دولتی دیگر انجام دهد. بهطور خاص مرکز هوشمندی مجری پروژههای نقشه راه 2030 تا 2050 و هوش فناوری سازمان ایمیدرو در صنایع مس، طلا، سیمان، آلومینیوم، سرب و روی و فولاد بوده است.
همچنین مرکز هوشمندی پایشهای نظاممندی را در حوزه فناوریهای اینترنت اشیاء، هوش مصنوعی، بلاکچین، واقعیت افزوده و مجازی، پهپادها و چاپ سهبعدی برای شرکتها و سازمانهای مختلف انجام داده است. این مرکز هماکنون یکی از ارکان اکوسیستم نوآوری معدن و صنایع معدنی ایران است و با شبکه گستردهای از شرکتهای دانشبنیان، استارتاپها و سرمایهگذاران خطرپذیر تعامل دارد.
انقلاب صنعتی چهارم، اقتصاد چرخهای و انتشار کربن صفر، چهارچوبهای کلیدی آیندهنگری و خدمات مشاوره شرکت فرآیند نوآوری مواد است که از طریق بازوی مرکز هوشمندی، مدیریت میشود.
برای اطلاعات بیشتراز سایت مرکز هوشمندی و رصدخانه فناوری و نوآوری صنایع معدنی به آدرس https://mmice.org دیدن فرمایید.